Usia blog

Daisypath Vacation tickers

$edikit Tentang Hamba Allah Ini ::

My photo
Kuala Lumpur, Terengganu, Malaysia
Nama diberi NUR ADILA AB RAHMAN..{CAHAYA KEADILAN}..I'm not single coz i have ALLAH,FAMILY & FRENS :: dilahirkan sebagai ank ke-5 dari 6 adik brdik..hidup bahagia sejak lahir di kediaman dengan 3 jejaka soleh + hensem & 4 wanita solehah + cantik iaitu my dad,mom,2 elder brothers,2 elder sisters & 1 younger sister:: I'm Cancer~~~ i like to be myself,so it's up to anyone who can or can't accept me as who i am...xska la owg hipokrit..bkwn la scra jujur insyaAllah akn lebih diberkati... ak xkesa law dtgur if da somethng mistake i've done but i really hate someone who critic without in good manner

BORNDAY~~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

GRADUATE DAY~~~

Daisypath Graduation tickers

Alert U're Time


Get your own Digital Clock

Saturday, 24 March 2012

Betapa tulus hati kecilnya...

Kisah ini ak amk dr salah satu laman yg mmpunyai kisah2 menarik dan boleh dijadikan pengajran...


Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih disambut baik oleh anaknya yang berusia 7 tahun. Sambil mengangkat briefcase ayahnya, si anak itu bertanya kepada ayah.....

Anak: Ayah...ayah.. boleh Amin tanya satu soalan?

Ayah: Hmmm....nak tanya apa?

Anak: Ayah...berapa pendapatan ayah sejam di pejabat?

Ayah: Itu bukan urusan kamu, buat apa sibuk-sibuk nak tanya? Si ayah mula menengking.

Anak: Amin saja nak tahu… ayah... Tolonglah beritahu berapa pendapatan ayah sejam di pejabat? Si anak mula merayu pada ayahnya.

Ayah: 20 ringgit sejam.. Kenapa nak tahu? Jerkah ayahnya lagi.

Anak: Oh..20 ringgit.. Amin menundukkan mukanya.

Anak: Ayah.. boleh tak bagi Amin pinjam 10 ringgit dari ayah?

Si ayah mula menjadi berang dan berkata, "Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa dengan duit tu? Mintak sampai 10 ringgit? Nak beli mainan lagi?? Ayah penat-penat kerja cari duit, kamu senang-senang nak membazir ya.. Sudah, pergi masuk bilik.. tidur! Dah pukul berapa nih...!!" Si anak itu terdiam dan perlahan-lahan dia kembali ke biliknya. Si ayah duduk di sofa sambil memikirkan mengapa anaknya yang sekecil itu meminta duit sampai 10 ringgit.

Kira-kira 2 jam kemudian, ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan besar anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolah kerana anaknya tak pernah meminta wang sebegitu banyak sebelum ini. Dengan perasaan bersalah, si ayah melangkah menuju ke bilik anaknya.Didapati anaknya masih belum tidur.

"Kamu benar-benar perlukan 10 ringgit? Nah.. ambil ni" Si ayah mengeluarkan sekeping duit kaler merah. Si anak itu segera bangun dan tersenyum girang. "Terima kasih banyaklah ayah!" Lalu dia mengangkat bantalnya dan mengeluarkan sekeping nota 10 ringgit yang sudah renyuk terhimpit oleh bantal. Bila ternampak duit itu, si ayah kembali berang. "Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu?? Dan dari mana kamu dapat duit tu??" Amin tunduk... tak berani dia merenung ayahnya.

Sambil menggenggam kemas duit itu, dia menerangkan....."Duit ni Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah bagi hari-hari. Amin minta lagi 10 ringgit kat ayah sebab Amin tak cukup duit..." "Tak cukup duit nak beli apa??"Jerkah ayahnya lagi. "Ayah.... sekarang Amin dah ada 20 ringgit.. Nah..ayah ambil duit ni. Amin nak beli sejam dari masa ayah di pejabat tu. Amin nak ayah balik kerja awal esok. Amin rindu nak makan malam dengan ayah.." Jelas Amin tanpa memandang wajah ayahnya...

♥ mungkin sahabat-sahabat telah membaca kisah ini...sebelum ini,sebagai peringatan buat kita..cinta & kasih sayang tidak boleh dinilai dengan wang atau kemewahan...

Tinta:Nur Ilham Srikandi Pencinta Illahi ♥♥ LOVE ALLAH FOREVER ♥♥
CINTA SEJATI PENCINTA ILLAHI....... ♥♥

6 Pengulas Tegar:

MissNick [jwb balik] said...

luahan hati si anak kecil yang sangat perlukan kasih sayang seorg ayah :)

dieyla [jwb balik] said...

@MissNick btol tu miss nick..kesian kan..

Cik Amal [jwb balik] said...

sedihh lah
sanggup anak die buat macam tu


im follow u
anda di tag
http://sayacikamal.blogspot.com/2012/04/segmen-blogwalking-follow-by-hajar_20.html

dieyla [jwb balik] said...

@Cik Amal ank die buat mcm tu sb btpa susahnye die nk dptkn ksh syg dr ayhnya :)

thnz ya :)

Cik Amal [jwb balik] said...

harap takk ramai bapa macam nih
hehe
=))

dieyla [jwb balik] said...

@Cik Amal hopefully :)